Zöld tea


                A zöld tea hagyományai évezredekre nyúlnak vissza, mely során rengeteg különböző zöld tea tipus alakult ki termőhelytől, sodrástól, kezelés módjától stb. függően. Kínában a tealeveleket forró vaslábasban néhány percig pörkölik, majd asztalokon szárítják. A pörkölést és a sodrást még megismétlik. Japánban a leveleket 15-20 másodpercig gôzölik egy keverôvel ellátott forgó hengerben. A teát  szállítószalagon hűtik, ezután ismét felmelegítik és sodorják. Ezt a műveletet többször is ismételhetik. A teát végül szárítják. A fermentáció (erjesztés) meggátlása miatt a tealevél színe zöld marad, a növényben elôforduló természetes anyagok (A-, B-, C-vitamin, kalcium, fluorid) nem esnek áldozatául biokémiai folyamatoknak. Az erjedés kiiktatása azért rendkívül fontos, mert ennek köszönheti a tea jellegzetes ízét, és ami még lényegesebb, így maradhatnak benne azok az antioxidáns hatású anyagok, melyek fontos sejtvédô tulajdonságokkal rendelkeznek.

                A zöld tea jótékony hatásai: A tudósok folyamatosan vizsgálják a zöld teát, abban a reményben, hogy rákos megbetegedések és a szívbetegségek ellen eredményesen alkalmazhatók lesznek. Az eddigi eredmények amellett szólnak, hogy a zöld tea fogyasztása az egészség megőrzéséhez hozzájárul. A zöld teában lévő polifenolok vírus- és baktériumölő hatásúak, sőt, csökkentik a rák kialakulásának esélyét is. A polifenolok a daganat képződés és - fejlődés, valamint az áttét kialakulásra is gátló hatással vannak. A szív- és érrendszeri betegségekben szenvedőknek is hasznos lehet a zöld tea fogyasztása, ugyanis a polifenolok családjába tartozó csersavak a zsírsavak és a koleszterin felszívódását is gátolják. A fogszuvasodás kialakulásában egy baktériumfajta és a cukor játszik meghatározó szerepet. A fluor védi a fogzománcot. A teában lévô katechin jelentôs mértékben gátolja a baktériumok cukorátalakító tevékenységét, megelôzve ezzel a fogszuvasodást. Azonban nem szabad cukorral fogyasztani a teát, mert akkor a fogszuvasodás elleni hatását szinte teljesen elveszíti. A zöld tea egy egészséges ital, hatásait hosszú idô alatt fejti ki, ezért fontos rendszeres fogyasztása. Naponta legalább egy liter teát ajánlott meginni, kisebb mennyiségekre osztva. A fekete teával azonos koffein tartalma miatt, a zöld tea is rendelkezik a szellemi és fizikai teljesítményt fokozó hatással. Kb. 2 g (=1 teáskanálnyi) levélbôl készült csésze teában 0,04 g koffein van. (Kb. 5 g pörkölt kávébabból készülô egy csésze feketekávé 0,05-0,1 g koffeint tartalmaz.)

 

 


   1095 Budapest, Gát u. 10. | Tel./Fax: (1) 216-33-44 | Email: info@possibilis.hu | www.possibilis.hu | Adatvédelem | Impresszum
Possibilis tea áruház - házhozszállítás webáruház webshop Possibilis áruház és kereskedés. Különleges minőségi tea készítmények:szálas tea, teafű, továbbá teázási kellékek